Ab-ı Hayat ile Geleceği Şekillendir
Bilişsel Gelişim Geriliği
Zihinsel yetersizlik, bireylerin zihinsel işlevlerinde ortalamanın iki standart sapma altında farklılık göstermesi ve kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde eksiklikler yaşaması durumudur. Bu durum, bireylerin gelişim döneminde, 18 yaşından önce ortaya çıkar ve özel eğitim ile destek hizmetlerine ihtiyaç duyarlar.
Zihinsel Yetersizliğin Düzeyleri
Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zihinsel işlevler ve uyum becerilerinde hafif düzeyde yetersizlik. Özel eğitim ve destek hizmetlerine sınırlı düzeyde ihtiyaç duyarlar.
Orta Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zihinsel işlevler ve uyum becerilerindeki sınırlılık. Temel akademik, günlük yaşam ve iş becerilerinin kazanılmasında yoğun şekilde özel eğitim ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyarlar.
Ağır Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zihinsel işlevler ve uyum becerilerindeki eksiklikler. Öz bakım becerilerinin öğretimi de dahil olmak üzere, yaşamın her alanında sürekli ve yoğun özel eğitim ve destek hizmetine ihtiyaç duyarlar.
Eğitim Programının Modülleri
Program dokuz modülden oluşmaktadır: Öz Bakım Becerileri, Günlük Yaşam Becerileri, Dil Konuşma ve Alternatif İletişim Becerileri, Bilişsel Hazırlık Becerileri, Psikomotor Beceriler, Toplumsal Yaşam Becerileri, Türkçe, Matematik, Sosyal Hayat
Eğitim Hedeflerimiz
Bağımsız Yaşam Becerileri: Bireylerin bağımsız yaşam becerilerini kazanmalarını sağlamak.
Öz Bakım ve Günlük Yaşam Becerileri: Öz bakım ve günlük yaşam becerilerini geliştirmek.
Psikomotor Beceriler: Psikomotor becerilerini geliştirmek.
Dil ve Konuşma Becerileri: Dil ve konuşma becerilerini geliştirmek.
Sözlü ve Yazılı Anlatım: Sözlü ve yazılı anlatım becerilerini desteklemek.
Sosyal ve Toplumsal Uyum: Sosyal ve toplumsal uyum becerilerini geliştirmek.
Bilişsel Hazırlık Becerileri: Bilişsel hazırlık becerilerini geliştirmek.
Bu hedeflerle, zihinsel yetersizliği olan bireylerin topluma daha iyi uyum sağlamaları ve yaşam kalitelerini artırmaları amaçlanmaktadır.